۱۳۹۴ اسفند ۶, پنجشنبه

تحلیل ایرنا از عملکرد رسانه های خارج از کشور در مورد انتخابات



تهران- ایرنا- نگاهی به سرخط های خبری و تحلیلی رسانه های فارسی زبان بیگانه نشان دهنده ۲ گونه رویکرد عمده در این رسانه ها است که یکی تا حد امکان از چالش زایی مستقیم می پرهیزد و دیگری آشکارا انتخابات ایران را هدف حمله قرار می دهد.
کمتر از یک روز تا آغاز انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری باقی مانده و این رخداد بیش از پیش مورد توجه رسانه های فارسی زبان بیگانه قرار گرفته است. هر چند این رسانه ها اغلب از دریچه نگاهی غیرواقع بینانه به ایران و تحولاتش می نگرند اما در این نگاه کلی نیز می توان شاهد تفاوت هایی بود که تا حدی تمایزهای نسبی رویکرد این رسانه ها را می نمایاند. در این پیوند، رسانه هایی چون «بی.بی.سی فارسی»، «صدای آمریکا» و «رادیو فرانسه» با سوگیری هایی پنهان به مساله انتخابات ایران نگریسته اند و در برابر، «دویچه وله»، «رادیو فردا» و «رادیو زمانه» به شکلی چالشی تر و با نگاهی ستیزه جویانه به رخدادهای سیاسی ایران پرداخته اند.
این گزارش، رویکرد خبری- تحلیلی این رسانه ها در زمینه انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری طی ۲۴ ساعت گذشته را مورد بررسی قرار داده است.


advertisement@gooya.com 

پرهیز برخی رسانه های بیگانه از ستیزش تبلیغاتی
همانطور که رهبر انقلاب به تازگی اشاره کرد : «آمریکایی ها در این انتخابات سکوت کرده اند». بر مبنای رویه احتیاط آمیز رسانه های آمریکایی طی روزهای گذشته، صدای آمریکا به پوشش خبری رویدادها و سخنان مقام های کشورمان پرداخته و از ارایه تحلیل های چالش برانگیز دوری کرده است. چنین رویه ای تا حدی در مورد بی بی سی فارسی نیز به چشم می خورد و تحلیل های این رسانه به میزان دوره های گذشته به صورت پرچالش، خصمانه و مستقیم نیست.
به نظر می رسد با بهبود فضای سیاسی دیپلماتیک میان ایران و غرب و به ویژه با اجرای توافق هسته ای از نیش سخنان و خصومت ورزی های مستقیم سال های گذشته تا حدی کاسته شد. به طور رسمی هم هیچ یک از رهبران کشورهای طرف مذاکره با ایران (در گروه ۱+۵) در زمینه انتخابات اظهار نظری مداخله جویانه نداشته اند.
بی بی سی در ۲۴ساعت گذشته ۲ گزارش با عنوان های «انتخابات مجلس ایران، از نگاه اقلیت های دینی» و «روزشمار انتخابات» منتشر کرد. در گزارش نخست به وضعیت اقلیت های مذهبی در کشور و تعداد نامزدها و نمایندگان آن ها در مجلس پرداخته شده است. بی بی سی در گزارش دوم نیز سخنان روز گذشته رهبری در مورد ماهیت مجلس آینده، دعوت رییس جمهوری از مردم برای مشارکت در انتخابات و اظهارنظر برخی چهره های سیاسی کشور انعکاس یافته است.
بی بی سی در گزارش اصلی خود بخشی از سخنان وزیر کشور در مورد سلامت انتخابات را برجسته کرد و با برگزیدن عنوان «وزیر کشور: با انتقال سازماندهی شده رای دهندگان به تهران برخورد می کنیم» به نقل از «عبدالرضا رحمانی فضلی» نوشت: اگر همه افراد هم از شهرهای دیگر در تهران جمع شوند مشکلی نیست. برای انتخابات مجلس در دور اول هر کس هر کجا که باشد در روز انتخابات می تواند رای دهد و از نظر قانونی مشکلی نیست، اما اگر این ها سازماندهی شده و هدف دار منتقل شده باشند، تخلف است و ما با آن برخورد می کنیم.
همین گزارش به نقل از وزیر کشور در مورد شایعه مسدود شدن یکی از شبکه های اجتماعی (تلگرام) در روزهای منتهی به انتخابات نیز آورد: نیازی به بسته شدن شبکه های اجتماعی نداریم و هیچ شبکه اجتماعی بسته نمی شود اما با هر شبکه ای که تخلف کند برخورد می کنیم و از طریق پلیس فتا نسبت به بستن آنها اقدام خواهیم کرد، کما این که مواردی نیز تاکنون داشته ایم.
همچنان که اشاره شد، تارنمای صدای آمریکا نیز به بازتاب خبرهای مربوط به انتخابات پرداخته و مهمترین خبر خود را برای ساعت ها به دعوت یکی از نامزدهای معترض انتخابات سال ۱۳۸۸ به رای دادن برای حفظ جمهوریت نظام اختصاص داده است. این رسانه در ۲ گزارش دیگر نیز به بیان برخی آمارها و گمانه زنی ها از میزان مشارکت مردم در انتخابات و اقبال عمومی جامعه به برخی جریان های سیاسی سخن گفته است.
رسانه های فارسی زبان آلمانی و فرانسوی چه گفتند؟
تارنمای دویچه وله فارسی در دستورکار انتخابات ایران، علاوه بر گزارش های خبری و تصویری در تحلیل های سیاسی خود جهت دار عمل کرده است؛ رویکردی که در انطباق کامل با مواضع سیاسی دولتمردان برلین به نظر نمی رسد. دویچه وله با پرداختن به تحولات موسوم به «جنبش سبز» و آثار آن در انتخابات پیش رو یا سخنان مدیرعامل خود در زمینه آزادی دسترسی به اطلاعات در ایران و برخی موضوع های چالشی، رویکردی متفاوت با رسانه های انگلوساکسون یاد شده به نمایش گذاشته است.
تارنمای شبکه خبری دویچه وله در بخشی از گزارش های خبری خود به دعوت ۲ تن از نامزدهای معترض انتخابات ۱۳۸۸ برای مشارکت سیاسی مردم و سخنان برخی از مقام ها و چهره های سیاسی در زمینه اهمیت شرکت در انتخابات پرداخت.
این تارنما در مورد حضور اقلیت ها در انتخابات در گزارشی نوشت: بر اساس اصل ۱۶ قانون اساسی در انتخابات زرتشتیان و کلیمیان هر کدام یک نماینده و مسیحیان آشوری و کلدانی مجموعا یک نماینده و مسیحیان ارمنی جنوب و شمال هر کدام یک نماینده انتخاب می کنند. برخلاف اقلیت های دینی قانون تعداد نمایندگان اهل تسنن در ایران را مشخص نکرده است. در دوره های مختلف مجلس بنا به گفته نمایندگان سنی به دویچه وله حدود ۲۰ تا ۲۵ نماینده از استان های سنی نشین کشور وارد مجلس شدند.
صفحه فارسی رادیو بین المللی فرانسه نیز در تحلیل خود با عنوان «جایگاه مجلس شورای اسلامی در مراکز تصمیم گیری کشور کجاست؟» نوشت: به نظر می رسد که درک اولیه رهبران اصلی جمهوری اسلامی بویژه آیت الله خمینی از پارلمان، نقش مشاوره ای آن برای رهبران کشور بوده است.
این گزارش سپس با ارزیابی روندهای موجود در مجلس های پیشین اینگونه مدعی شد: به این ترتیب، حسن روحانی بعنوان یک محافظه کار میانه رو در هماهنگی با همتایانش و به یاری هاشمی رفسنجانی و اصلاح طلبان اینک قصد آن دارد که بار دیگر طلسم عملکرد متداول مجلس را بشکند و آنرا به مجلسی نافرمان در مقابل افراطیون و «بی دردسر» برای دولت تبدیل کند. برای این کار، او همچون دوران انتخابات ریاست جمهوری خود، به آشتی مجدد مردم با صندوق های رای – آنهم پس از این همه سلب صلاحیت – و نیز حرف شنوی آنها از مطالبات طیف هوادار دولت نیاز دارد.
حاشیه پردازی رسانه های فارسی زبان بیگانه
رادیو زمانه طی ۲۴ ساعت گذشته در گزارش هایی تخریب ها و بداخلاقی های انتخاباتی را برجسته ساخت. این رسانه موضوع دعواهای انتخاباتی در شهر ساری را خبر مهم خود قرار داد و نوشت: شهردار ساری روز چهارشنبه ۵ اسفند در میانه دعواهای انتخاباتی که مانع از سخنرانی او در حمایت از نامزدهای جریان «عمل گرا»ی ساری شده بود، استعفا داد.
در این گزارش آمده است: تندروهای شهر ساری مانع از برگزاری سخنرانی او شدند. ...اصول گرایان شهر ساری گفته اند که حضور شهردار ساری در جلسات تبلیغ انتخاباتی برخلاف قانون انتخابات است.
رادیو زمانه در گزارشی دیگر خط خبری مشابهی را دنبال کرد و نوشت: دبیر شورای نگهبان رد صلاحیت گسترده داوطلبان را وظیفه این نهاد برای «جلوگیری از ورود عوامل نفوذی» دانست و به نقل از وی نوشت: تا آنجا که توانسته ایم نفوذی ها را شناسایی کردیم و فکر نکنم در آینده در مجلس خبرگان رهبری مشکلی داشته باشیم.
رادیو زمانه در جریان سیاه نمایی انتخابات ایران در تحلیلی با عنوان «اطلس امنیتی و درگیری های خونین در آستانه انتخابات» نوشت: از ماه ها پیش از برگزاری و آغاز تبلیغات انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان، مسئولان امنیتی ایران خبر از تدوین یک «اطلس امنیتی» داده بودند. بر اساس این طرح مناطق ایران به سه منطقه قرمز، زرد و سفید تقسیم شدند.
تارنمای رادیو فردا نیز در صفحه انتخابات ۹۴ همانند دیگر رسانه ها چند گزارش خبری ارایه داد اما در یادداشتی به قلم یکی از چهره های سیاسی خارج نشین به تحلیل سخنان رهبری پرداخت و برخی چهره های سیاسی ایران را با داعش مقایسه کرد.
*گروه پژوهش و تحلیل خبری

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر