۱۳۹۶ اسفند ۲۷, یکشنبه

رئیس سازمان محیط زیست؛ اطلاع دقیقی از فعالان محیط زیستی بازداشت شده ندارم



عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در مورد فعالان محیط زیست بازداشت اطلاعات دقیقی ندارم، گفت “متاسفانه یک گروهی در کشور وجود دارد که من نمی‌دانم چه کسی هستند، این گروه اساسا اهل گفت‌وگو نیستند اما قدرت بسیاری دارند و مدام فشارهایشان ما را تهدید می‌کند و ما مجبوریم فشارهای آنها را تحمل کنیم اما آنان را نمی‌شناسیم. واضح است که ما ترجیح می‌دهیم با این افراد مذاکره کنیم. افرادی که وجود و حرارت بدن آنها را احساس می‌کنیم و تحت فشار آنها قرار می‌گیریم اما نمی‌دانیم چه کسانی هستند”.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایسنا، عیسی کلانتری در آخرین نشست خبری سال ۹۶ با تاکید بر اینکه متاسفانه در کشور ما سیاست بر علم غالب است، گفت: “وقتی سیاستمداران تصمیمی می‌گیرند متخصص نباید حرف بزند”. وی در ادامه نیز درباره‌ی خرید خودروهای تولید داخل گفت “خودروسازها قوی هستند اما وقتی مردم آگاه شوند مطالبه‌گر خواهند بود، من اگر جای مردم باشم هرگز خودروی داخلی با این کیفیت را سوار نمی‌شوم، مردم اگر آگاهی داشته باشند و در برابر تولید خودروهای بی کیفیت ایستادگی کنند خودروساز موظف به تولید خودروی با کیفیت می‌شود”.
کلانتری با اشاره به اینکه همکاری وزارت نفت خوب است، گفت: “این وزارتخانه قول داده که هرچه سریعتر نسبت به تولید بنزین استاندارد در همه مناطق اقدام کند البته در حال حاضر همه بنزین‌های تولید شده در کلانشهرها زیر یک درصد بنزن دارند و آروماتیک آن زیر ۳۵ درصد است اما متاسفانه در برخی موارد گوگرد بنزین‌ها بالای ۵۰ PPMگزارش شده است”.
وی در ادامه با انتقاد از روند تولید خودروهای بی کیفیت در کشور گفت: “واضح است که ایجاد شغل و خودروی پاک منافاتی با هم ندارند اما در شرایطی که رقابت در حوزه خودرو وجود ندارد خودروساز زحمت تولید خودروی با کیفیت را به خود نمی‌دهد و وقتی موتورسیکلت کاربراتوری با قیمت پایین عرضه می‌شود فرصت و امکان برای تولید موتور برقی وجود ندارد.”.
رئیس سازمان حفاطت محیط زیست با بیان اینکه همه جای دنیا خودرو ارزان و سوخت گران است، گفت: “در عربستان قیمت سوخت ۳.۵ برابر قیمت سوخت در کشور ما است و متاسفانه در کشور ما خودرو گران و سوخت ارزان عرضه می‌شود و از دو خودروساز تحت هر شرایطی حمایت می‌کنیم و سوخت را ارزان ارائه می‌دهیم و طبیعی است که مشکل آلودگی هوا حل نمی‌شود”.

من اگر جای مردم باشم هرگز خودروی داخلی با این کیفیت را سوار نمی‌شوم

وی تاکید کرد: “خودروسازها قوی هستند اما وقتی مردم آگاه شوند مطالبه‌گر خواهند بود. من اگر جای مردم باشم هرگز خودروی داخلی با این کیفیت را سوار نمی‌شوم، مردم اگر آگاهی داشته باشند و در برابر تولید خودروهای بی کیفیت ایستادگی کنند خودروساز موظف به تولید خودروی با کیفیت می‌شود، در چنین شرایطی روشن است که باید سیاست‌ها را در حوزه خودرو و سوخت تغییر دهیم”.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه در مورد مصوبات اخیر شورای عالی محیط زیست و کاهش وسعت برخی مناطق حفاظت شده گفت: “همه مصوبات قابلیت تغییر دارند و به هیچ وجه این‌طور نیست که یک مصوبه‌ای حالت آیات آسمانی داشته و غیرقابل تغییر باشد، مصوبات مربوط به مناطق حفاظت شده نیز ۴۰ سال دست نخورده باقی مانده بود، این مصوبات زمانی تدوین شده بود که جمعیت ایران ۳۰ میلیون نفر بود اما در حال حاضر ایران بیش از ۸۰ میلیون جمعیت دارد”.
وی با اشاره به اینکه وسعت مناطق کاهش یافته کمتر از ۳ در هزار است، اظهار کرد: “پیشنهاداتی از سوی معاونت محیط زیست طبیعی برای افزایش مناطق حفاظت شده داریم اما با توجه به کمبود نیروی انسانی مناطقی را در زمره مناطق حفاظت شده قرار دادیم که در اولویت بودند، به‌طور کلی در مصوبات اخیر شورای عالی محیط زیست در دو مورد افزایش و ۲۴ مورد کاهش مساحت مناطق حفاظت شده داشتیم”.

دلایل سیاسی علت تلاش برای خودکفایی در بسیاری از محصولات

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه ضمن انتقاد شدید از سیاست‌های تولیدی و آبی کشور اظهار کرد: “این اصل باید مشخص شود که آیا ما در کشور تابعی از استانداردهای بین‌المللی هستیم یا نه؟ طبق ضوابط بین‌المللی امکان استفاده از آب‌های تجدیدپذیر تا ۴۰ درصد وجود دارد اما در حال حاضر در کشور ما ۱۱۰ درصد آب‌های تجدید پذیر استفاده می‌شود. دلیل این امر آن است که عده‌ای به دلایل سیاسی به فکر خودکفایی در بسیاری از محصولات هستند”.
وی ادامه داد: “ما مجلسی داریم که معتقد است در ۹۵ درصد محصولات باید به خودکفایی برسیم، واضح است که برای اجرای سیاست خودکفایی به آب نیاز داریم،۲۰ سال پیش نسبت به استفاده بیش از حد از آب‌های تجدید پذیر اعلام خطر کردم، به همین علت دستور دادم که کشت دوم را در استان فارس ممنوع کنند اما متاسفانه این هشدارها مورد بی توجهی قرار گرفت و حتی کشت دوم و سوم نیز انجام شد”.

“خودکفایی” سیاستی تحمیل شده است

کلانتری با اشاره به اینکه از ۸۸ میلیارد متر مکعب آب تجدیدپذیر ۹۷ میلیارد متر مکعب برداشت می‌شود، گفت: “این روند کشور را به سمت نابودی سرزمین می‌برد بنابراین سیاست خودکفایی سیاستی تحمیل شده به آب، خاک و کشاورزی این کشور است؛ امروز در شرایطی که ۹۷ میلیارد متر مکعب آب تجدیدپذیر یعنی ۱۱۰ درصد آب مصرف می‌شود برای اجرای برنامه ششم توسعه باید ۳۵ میلیارد متر مکعب آب بیشتری داشته باشیم، به عبارت ساده‌تر به ۱۳۲ میلیارد آب نیاز داریم تا بتوانیم برنامه ششم توسعه را اجرایی کنیم؛ میزان آبی که اساسا در کشور وجود ندارد”.

رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه آب‌های برداشت شده آب‌های فسیلی است، گفت: “سیاست‌های کشور در حوزه خودکفایی غلط است و در راستای پایداری منابع کشور و محیط زیست نیست و واضح است که توان طبیعی کشور پاسخگوی خواسته‌ها و سیاست‌های این‌چنینی نخواهد بود. متاسفانه سیاست‌های غلط چهار دهه گذشته مردم ایران را به جان هم می‌اندازد، در حال حاضر نیز شاهدیم که شرق و غرب اصفهان با هم اختلاف دارند و این دلخوری و اختلاف در بین مردم چهارمحال با مردم اصفهان و مردم تهران با مردم قم نیز وجود دارد”.

کلانتری با بیان اینکه متاسفانه هنوز حاضر نیستیم واقعیت‌ها را در مورد کمبود منابع آب کشور بپذیریم، در مورد آبیاری تحت فشار به عنوان یکی از راهکارهای کاهش مصرف آب گفت: “این روش اگر به صرفه‌جویی منتج نشود خطرناک‌تر از روش غرقابی خواهد بود چون در روش غرقابی ۳۰ درصد آب به زمین بر می‌گردد اما اگر آب صرفه جویی شده از طریق روش تحت فشار را به توسعه کشاورزی منتقل کنیم وضعیت بدتر خواهد شد”.
وی با تاکید بر اینکه کمبود منابع آب یک مسئله سیاسی و شخصی نیست بلکه یک مسئله جدی برای کشور است، اظهار کرد: “ما مجلسی داریم که مجوز استفاده از چاه‌های غیرمجاز را می‌دهد و متاسفانه رئیس جمهور قبلی مدعی بود هر کس در هر جا که دوست دارد می‌تواند چاه حفر کند، این رفتارها به علاوه سیاست‌های غلط خودکفایی در محصولات وضعیت منابع آبی کشور را به چنین شرایطی رسانده است”.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه بر اساس نظر متخصصان گرمایش زمین، بارندگی‌ها به سمت شمال کشیده است و تقریبا امکان بازگشت بارش‌ها به کشور وجود ندارد، گفت: “واضح است که دیگر بارندگی‌های گذشته را نخواهیم داشت، امسال تنها در چهار استان شمال غربی بارش‌ها در حد نرمال بود و در ۲۱ استان کشور شاهد کم بارشی شدید یا بسیار شدید بودیم”.

کلانتری با تاکید بر اینکه متاسفانه در کشور ما سیاست بر علم غالب است، گفت: “وقتی سیاستمداران تصمیمی می‌گیرند متخصص نباید حرف بزند”.

وی در مورد طرح‌های انتقال آب، گفت: “آب‌های انتقالی تنها دو درصد آب‌های موجود را تشکیل می‌دهد و مشکل اساسی کشور بحث انتقال آب نیست بلکه کاهش مصرف آب است، مشکل آب نگرش و سیاست‌های کلان مثل سیاست خودکفایی است که به دستگاه‌های اجرایی تحمیل می‌شود، باید بپذیریم که ظرفیت تولیدی کشور چقدر است، اگر حاکمیت، سیاستمداران و مردم ظرفیت تولیدی کشور را درک کنند می‌توانیم به سمت پایداری حرکت کنیم”.

تبعات سیاست‌های غلط در حوزه منابع آبی

کلانتری تاکید کرد: “متاسفانه در نتیجه سیاست‌های غلط در حوزه منابع آبی همه مردم احساس می‌کنند که حق‌شان ضایع شده است، در حال حاضر خوزستانی‌ها، اصفهانی‌ها، چهارمحالی‌ها، بلوچستانی‌ها و … این احساس را دارند که در حق‌شان اجحاف شده است، تمام مشکل کشور سیاست‌هایی غیرعلمی است که به دستگاه‌های اجرایی تحمیل می‌شود، اگر سیاستمداران و قانونگذاران بتوانند کشور را از راه علم اداره کنند قطعا شرایط بهتر می‌شود”.
رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه در ادامه در مورد وضعیت این دریاچه اظهار کرد: “مالک اصلی دریاچه ارومیه محیط زیست است و ستاد احیا نیز برای کمک به محیط زیست تشکیل شد بنابراین مسئول اصلی احیای دریاچه سازمان حفاظت محیط زیست است، در حال حاضر دریاچه ارومیه وضعیت نسبتا مناسبی دارد و نسبت به سال گذشته پنج درصد افزایش ارتفاع و ۱۰ درصد افزایش وسعت دارد”.
کلانتری با بیان اینکه در صورت تامین منابع مالی احیای دریاچه ارومیه با روند بهتری ادامه می‌یابد، گفت: “در آخرین جلسه ستاد احیای دریاچه ارومیه مجوز دریافت فاینانس خارجی به ستاد داده شد و قرار است ستاد با کمک بانک مرکزی از کشورهای خارجی وام بگیرد”.
وی با اشاره به اینکه احیای دریاچه ارومیه به چهار میلیارد دلار اعتبار نیاز دارد، گفت: “تاکنون متوسط بودجه تامین شده دریاچه ارومیه از منابع داخلی ۳۰ درصد بوده است و اگر منابع مالی تامین شود امیدواریم که هر چه سریعتر به اهداف‌مان برسیم البته تا پایان سال ۹۹ با انتقال آب زاب به دریاچه ارومیه ۱۶۵۰ میلیون متر مکعب آب وارد این دریاچه می‌شود”.

اطلاع دقیقی از فعالان محیط زیست بازداشت شده ندارم

کلانتری در ادامه در مورد فعالان محیط زیست بازداشت شده گفت: “اطلاعات دقیقی در این مورد ندارم. رئیس جمهوری گروه چهار نفره‌ای را برای پیگیری این موضوع و انجام مذاکرات مامور کرده است. ما هم منتظریم ببینیم که چه می‌شود اما امیدوارم هر چه سریعتر تکلیف این افراد روشن شود. اگر کسی مقصر است طبق قانون با او برخورد شود و اگر کسی مقصر نیست هر چه سریعتر آزاد شود”.
وی با اشاره به اینکه من افراد دستگیر شده را نمی‌شناسم و نمی‌توانم در مورد این دستگیری‌ها قضاوت خاصی داشته باشم، اظهارکرد: “تنها با هومن جوکار آشنا و او را چند باری در جلسات دیده بودم. از نظر من این فرد اصلا اهل سیاست نیست و گمان می‌کنم اصلا نمی‌داند که الان به لحاظ تاریخی در دوره پهلوی قرار داریم یا در دوره انقلاب اسلامی؛ هومن جوکار غیر از یوز و رفتن به بیابان چیز دیگری نمی‌داند. مگر اینکه چهره‌ای داشته باشد که من نمی‌شناسم. باید یادآوری کنم که دوربین‌هایی که ادعا می‌شود از طریق آنها جاسوسی اتفاق افتاده بردشان تا ۲۰ متر است و قطعا این دوربین‌ها شتر را از یوز تشخیص نمی‌دهند”.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار کرد: “متاسفانه یک گروهی در کشور وجود دارد که من نمی‌دانم چه کسی هستند، این گروه اساسا اهل گفت‌وگو نیستند اما قدرت بسیاری دارند و مدام فشارهایشان ما را تهدید می‌کند و ما مجبوریم فشارهای آنها را تحمل کنیم اما آنان را نمی‌شناسیم. واضح است که ما ترجیح می‌دهیم با این افراد مذاکره کنیم. افرادی که وجود و حرارت بدن آنها را احساس می‌کنیم و تحت فشار آنها قرار می‌گیریم اما نمی‌دانیم چه کسانی هستند”.

کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه “امام صادق” و مدیرعامل پیشین سازمان حیات‌وحش میراث پارسیان، هومن جوکار مدیر پروژه یوز آسیایی به همراه همسرش نیلوفر بیانی بعنوان سرپرست فعالیت‌ها و مشاور سابق برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، مراد طاهباز فعال محیط زیست به همراه امیرحسین خالقی، سام رجبی، طاهر قدیریان و سپیده کاشانی دیگر فعالان محیط زیست، اوایل بهمن ماه امسال دستگیر شده بودند.
در میان بازداشت شدگان مراد طاهباز تاجر و فعال محیط زیست دوتابعیتی ایرانی- آمریکایی است.
در ادامه‌ی روند این بازداشت‌ها حسن راغ، عارف زارع، حسن زارع، عبدالرضا کوهپایه و علیرضا فرهادزاده نیز طی هفته‌های اخیر بازداشت شده‌اند.
بازداشت فعالان سرشناس محیط زیست ایران در میانه سکوت خبری و همین‌طور جان باختن پرابهام یکی از آنان بار دیگر نگاه‌ها را به مکانیزم‌های نظارتی و استانداردهای مراقبتی بازداشتگاه‌های ایران جلب کرده است.
بعد از بالا گرفتن تردیدها درباره روایت‌های رسمی از “خودکشی” آقای سید امامی در زندان، خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران مصاحبه‌ای را از برادر کاووس سیدامامی منتشر کرد که مصاحبه‌شونده در آن می‌گفت موضوع خودکشی آقای سیدامامی در فیلم زندان “کاملاً مشخص است، هیچ مسئله دیگری وجود ندارد و خودکشی از طریق حلق‌آویز کردن کاملاً مشهود است.”
رامین سیدامامی اما در این رابطه گفته بود “من تنها فرد خانواده هستم که این فیلم را دیده است و بر خلاف گزارش‌های پراکنده عموی من این فیلم را ندیده و هیچ‌یک از عموهایم هم با رسانه‌ها صحبت نکرده‌اند و حرف‌های نقل‌شده از آنها درست نیست؛ در فیلم دیده می‌شود که پدرم در سلول عصبی و بی‌قرار است و با خود واقعی‌اش زمین تا آسمان فاصله دارد، او در فیلم پریشان است و مدام از یک طرف سلول به طرف دیگر می‌رود؛ مردی که با پای خودش و به تنهایی به اتاق مجاور “که به آنها گفته شده دستشویی است” می‌رود، در اوضاع روحی خوبی نیست، البته تقاضای وکلا برای دیدن سلول پدرم هم رد شده است.
پیشتر مقام‌های قضایی ایران هم اعلام کرده بودند که دوربین‌های مداربسته خودکشی کاووس سیدامامی را ثبت کرده‌اند اما احمد مازنی، عضو فراکسیون محیط زیست مجلس نیز که این فسلم را دیده گفته بود که در فیلمی که در اختیار مجلس گذاشته شده چنین اتفاقی دیده نمی‌شود.

مقامات قضایی ایران که به نظر می‌آید به دلیل جان باختن کاووس سید امامی چاره‌ای جز علنی کردن این بازداشت‌ها نداشته‌اند توضیح ندادند که فعالان محیط زیست و حیات وحش ایران که مناصب دولتی هم ندارند چگونه به اسناد طبقه‌بندی مورد ادعایی آنان دسترسی داشته‌اند.

رامین و مهران در ادامه اتهام جاسوسی به پدرشان را به‌شدت تکذیب کرده و او را عاشق ایران و حیات وحش ایران توصیف کرده‌اند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر